در اواخر سلطنت قاجاریه و اوایل سلطنت رضا خان شخصی بنام "امیر تومان" که میرشکار(سردسته شکارچیان) دربار بود اراضی این منطقه را به تصرف خود درآورد.در آن زمان این منطقه از پایتخت دور بود و کسانی که از تهران به سمت کرج حرکت می کردند معمولاً اولین اتراقگاهشان در نزدیکی همین اراضی بود.
امیرتومان با فراهم کردن امکانات و آوردن عده ای از اهالی خمسه به این منطقه،آرام آرام زمین های بایر را به زمین های کشاورزی تبدیل نمود و منطقه رنگی از زندگی جدید به خود گرفت.
می گویند نام اولیه این محل پیش از آنکه امیرتومان آنرا تصاحب کند "سبزه الماس" بوده و امیرتومان آنجا را به نام فرزند ارشدش که نام او حسن خان بود"قلعه حسن خان" نامید.
اولین مغازه در قلعه حسن خان را شخصی بنام مشهدی حسین معروف به کلاه حسین به معنای کوتاه قد که اهل یزد بود باز کرده که محل فعلی آن مغازه لبنیاتی جعفری روبروی مسجد جامع شهر می باشد.
اولین وسیله نقلیه که وانت بار و شبیه کامیون بوده توسط شخصی بنام حمید شهبازیاردلی فرزند کریم خان به قلعه حسن خان آورده شد که روزی دو مرتبه صبح و عصر به شهر تردد داشته و مردم از آن استفاده می کردند.
تنها امام زاده این شهر امام زاده حضرتین ابوالحسن(ع) و ابوالحسین(ع) از نوادگان امام موسی کاظم(ع)است و سابقه آن به چند صد سال پیش بر می گردد.امروزه این امامزاده بازسازی شده و زیارتگاه اهل ایمان می باشد.

اولین مسجد ساخته شده در شهر،مسجد جامع شهر قدس می باشد.این مسجد در بلوار امام خمینی(ره) واقع شده و در طول سال های گذشته چندین بارمرمت و بازسازی شده است.
آموزش و تربیت در قالب مکتب خانه در شهر قدس توسط شخصی بنام "شیخ مرتضی" که روحانی بود شکل گرفته و اولین مدرسه دولتی در سال 1341 و به نام "دبستان صادقی" در شهر قدس ساخته شده است.